Фунгіцидно стійкий матеріал на основі базальтового волокна

  • В. М. Шевченко Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»
  • Н. А. Гуц Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»
  • А. Є. Шпак Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»
  • А. Є. Власенко Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»
  • О.О. Шульженко Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»
Ключові слова: біоцидні матеріали, целюлоза, базальтові волокна, глинисті мінерали, латекси

Анотація

Провідні індустріальні країни демонструють зростання розвитку паперової промисловості навіть більше, ніж інших галузей. Папір був і є дуже важливим для нашої цивілізації. У електротехнічній, радіотехнічній промисловості широко використовуються різні види паперу для виробництва кабелю, конденсаторів, радіодіффузорів, резисторів, телевізорів тощо. У хімічній промисловості папір використовується для хроматографії, електрофорезу і т. д. Але крім очевидних переваг для простого використання, існує  необхідність розробки і використання матеріалів, стійких до цвілевих грибів і мікроорганізмів.

Відомо, що найменше схильні вражатися грибами речовини, що складаються з лляних волокон, а також сульфітна і сульфатна целюлоза. Штучні волокна міцніші, ніж натуральні. Очевидно, що проблема зберігання вже надрукованих на папері матеріалів з кожним роком загострюється. Зараз дивно, коли ми не можемо читати старі книги, які не були збережені в нових цифрових форматах. Саме тому збереження в гідному стані старої паперової літератури так важливо для нас і для майбутніх поколінь, так само актуальна проблема отримання так званого «біоцидного» матеріалу. Мається на увазі такий матеріал, який може знищувати бактерії, цвілеві гриби і комах. В роботі використані глини Горбского родовища Закарпатської області, що класифікуються як бентонітові і мають необхідну консистенцію з  розміром частинок від 0,3 до 0,25 мм.

Автори досліджували сорбцію латексів базальтовими волокнами. Були досліджені наступні латекси: дивініл метіл метакрілат (DMMA) , дивініл нітрил (SKN), ізопрен нітрил (L-7). Був використаний метод перезарядки поверхні волокон целюлози для отримання гнучкого і міцного фільтруючого матеріалу, а також перевірили стійкість матеріалів до цвілі.

Посилання

1. Shevchenko V.M., Guts N.A. "The use of dispersed minerals in the production of biocidal materials based on basalt fiber", Collection of scientific works, Sword. 2015, Book 3 (40), v. 12: 52.

2. Flyate D. M., Properties of Paper Edition 3.( Moscow, Forestry, 1986)

3. Belyaeva L.A. "Mold fungi, the fight against them" Dissertation for a candidate of sciences, M., 1986.

4. Imshenetsky A., Determination of the resistance of cellulose fiber to the action of bacteria, Microbiology. 1980.9(3): 243 https://doi.org/10.1007/BF02602456

5. Lilly V., Barnett S. Physiology of mushrooms.( Ill., 1983)

Опубліковано
2020-12-03
Як цитувати
Шевченко, В. М., Гуц, Н. А., Шпак, А. Є., Власенко, А. Є., & Шульженко, О. (2020). Фунгіцидно стійкий матеріал на основі базальтового волокна. Поверхня, (12(27), 153-160. https://doi.org/10.15407/Surface.2020.12.153
Розділ
Наноматеріали і нанотехнології