70-річчя доктора хімічних наук, професора В.М. Гунько

  • В. В. Лобанов Інститут хімії поверхні ім. О.О.Чуйка Національної академії наук України

Анотація

13 листопада 2011 р. виповнилося 70 років відомому фахівцеві з хімії і фізики поверхні, доктору хімічних наук, професору, Doctor honoris causa Володимиру Мусійовичу Гуньку. В.М. Гунько народився в Дніпропетровську. 1968 р. закінчив середню школу, а 1973 р. – фізичний факультет Дніпропетровського державного університету. У 1973–1976 рр. працював інженером кафедри фізики на фізико-технічному факультеті того ж університету. В 1976 р. переїхав до Києва і працював спочатку старшим інженером, а з 1978 р. молодшим науковим співробітником Сектору нафтохімії Інституту хімії високомолекулярних сполук, який у 1977 р. було перепідпорядковано Інституту фізико-органічної хімії та вуглехімії. В 1983 р. В.М. Гунько захистив кандидатську дисертацію «Взаємодія фенолів, тіолов і амінів з атомами вуглецю подвійних С=С-зв'язків» за спеціальністю «хімія нафти і нафтохімічний синтез» (керівник д.х.н., проф. Л.М. Роєв). З 1985 року працював на посаді старшого наукового співробітника у Відділенні хімії поверхні Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського, з травня 1986 року – в Інституті хімії поверхні. У 1988 р. отримав звання старшого наукового співробітника. В 1995 р. захистив докторську дисертацію «Механізми хімічних реакцій на поверхні дисперсних оксидів» зі спеціальності «хімія, фізика і технологія поверхні», з 2007 р. В.М. Гунько – професор зі спеціальності «фізика і хімія поверхні». У 2013 р. отримав почесний ступінь Doctor honoris causa в Університеті Марії Кюрі-Склодовської (Люблін, Польща). Лауреат державної премії України у галузі науки і техніки, 2018 р. Нагороджено у 2008 та 2018 мeдаллю “За наукові досягнення” (Україна). У 2021 р. нагороджено медаллю Марії Кюрі-Склодовської Польського хімічного товариства.

Наукові інтереси В.М. Гунька пов’язані з вивченням різноманітних явищ на межі поділу середовищ, розробкою комп’ютерних методів аналізу даних та квантовою хімією. В.М. Гунько – співавтор трьох монографій (В.М. Гунько, В.В. Туров, П.П. Горбик «Вода на межфазной границе», Наукова думка, Киев, 2009; В.В. Туров, В.М. Гунько «Кластеризация воды и пути ее использования», Наукова думка, Киев, 2011, та V.M. Gun’ko, V.V. Turov, «Nuclear Magnetic Resonance Studies of Interfacial Phenomena», CRC Press, Boca Raton, 2013). В.М. Гунько був одним з редакторів видання «Surface Chemistry in Biomedical and Environmental Science», NATO Science Series II: Mathematics, Physics and Chemistry, Vol. 228, Springer, Dordrecht, 2006. Він є автором та співавтором більш як 600 наукових статей, більша частина яких надрукована в провідних міжнародних журналах, брав участь у роботі багатьох міжнародних конференцій як доповідач, лектор та член організаційних комітетів. Проф. В.М. Гунько – керівник численних міжнародних проектів і грантів, підтримує широкі міжнародні наукові зв'язки з вченими США, Великобританії, Франції, Польщі, Угорщини, Греції, Швеції, Німеччини, Австралії, Китаю, Японії та Канади.

З 2007 р. В.М. Гунько керує відділом аморфних та структурно впорядкованих оксидів. Він є членом Спеціалізованих рад при Інституті. В.М. Гунько – член редколегій журналів: Journal of Colloid and Interface Science (Elsevier), Applied Surface Science Advances (Elsevier), «Хімія, фізика та технологія поверхні», та наукового збірника «Поверхность». Під його керівництвом виконано 5 кандидатські дисертації.

Наукова спільнота щиро вітає шановного ювіляра і зичить йому міцного здоров’я та подальших наукових злетів.

V. M. Gun'ko
Опубліковано
2021-11-28
Як цитувати
Лобанов, В. В. (2021). 70-річчя доктора хімічних наук, професора В.М. Гунько. Поверхня, (13(28), 284-285. вилучено із https://surfacezbir.com.ua/index.php/surface/article/view/740
Розділ
Ювілеї