Supramolecular effects in hydrated meal

  • V. I. Zarko Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • G. E. Polischuk National University of Food Technologies
  • O. N. Rybak National University of Food Technologies
  • E. V. Goncharuk Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • V. A. Mikhaylik Institute of Technical Thermal Physics of National Academy of Sciences of Ukraine
  • V. F. Gritsenko Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • V. M. Gun'ko Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України

Анотація

Features of the behavior of supramolecular structures were studied for hydrated oatmeal and wheat meal before and after gelatinization.

Посилання

Thomas D. J., Atwell W. A., Eds. Starches. - New York: Eagan Press, 1999.

Nelson S.O. Electrical properties of agricultural products – a critical review // Trans. ASAE. – 1973. – V. 1, № 2. – P. 384 – 400.

Dielectric properties of starch solutions as influenced by temperature, concentration, frequency and salt / P. Piyasena, H.S. Ramaswamy, G.B. Awuah, C. Defelice // J. Food Process Eng. – 2003. – V. 26. – P. 93 – 119.

Rheological and heat transfer characteristics of starch-water suspensions during cooking / K.P. Self, T.J. Wilkin, M.J. Morley, C. Bailey // J. Food Eng. – 1990. – V. 11. – P. 291 –316.

Tananuwong K., Reid D.S. DSC and NMR relaxation studies of starch-water interactions during gelatinization // Carbohydrate Polym. – 2004. – V. 58. – P. 345 – 358.

The phase transformations in starch during gelatinization: a liquid crystalline approach / T.A. Waigh, M.J. Gidley, B.U. Komanshenk, A.M. Donald // Carbohydrate Res. – 2000. – V. 328. – P. 165 – 176.

Motwani T., Seetharaman K., Anantheswaran R.C. Dielectric properties of starch slurries as influenced by starch concentration and gelatinization // Carbohydrate Polym. – 2007. – V. 67. – P. 73 – 79

Cunningham W.C. Study of cryogenic procedures for preparation of food for element analysis // J. Food Compos. Analys. – 2008. – V. 21, № 1. – P. 35 – 44.

McMinn W.A.M., McKee D.J., Magee T.R.A. Moisture adsorption behaviour of oatmeal biscuit and oat flakes // J. Food Eng. – 2007. – V. 79, № 2. – P. 481 – 493.

Interfacial phenomena in starch/fumed silica at varied hydration levels / V.M. Gun'ko, P. Pissis, A. Spanoudaki, A.A. Turova, V.V. Turov, V.I. Zarko, E.V. Goncharuk // Colloids Surf. A. – 2008. – V. 320. – P. 247 – 259.

Вода и водные растворы при температурах ниже 0ºС. / Под ред. Ф. Франкса. – Киев: Наук. думка, 1985. – 387 с.

Михайлик В.А., Давыдова Е.О. Исследование состояния воды в сахаросодержащем растительном сырье при его обезвоживании // Промышленная теплотехника. – 2000. – T. 22, № 5-6. – C. 50 – 54.

Evaluation of thermoporometry for characterization of mesoporous materials / T. Yamamoto, A. Endo, Y. Inagi, T. Ohmori, M. Nakaiwa // J. Colloid Interface Sci. – 2005. – V. 284. – P. 614 – 620.

TSDC spectroscopy of relaxational and interfacial phenomena / V.M. Gun'ko, V.I. Zarko, E.V. Goncharuk, L.S. Andriyko, V.V. Turov, Y.M. Nychiporuk, R. Leboda, J. Skubiszew­ska-Zięba, A.L. Gabchak, V.D. Osovskii, Y.G. Ptushinskii, G.R. Yurchenko, O.A. Mish­chuk, P.P. Gorbik, P. Pissis, J.P. Blitz // Adv. Colloid Interface Sci. – 2007. – V. 131, № 1-2. – P. 1 – 89.

Adsorption, NMR and thermally stimulated depolarization current methods for comparative analysis of heterogeneous solid and soft materials / V.M. Gun'ko, V.V. Turov, R. Leboda, V.I. Zarko, J. Skubiszewska-Zięba, B. Charmas // Langmuir. – 2007. – V. 23, № 6. – P. 3184 – 3192.

Unusual properties of water at hydrophilic/hydrophobic interfaces / V.M. Gun’ko, V.V. Turov, V.M. Bogatyrev, V.I. Zarko, R. Leboda, E.V. Goncharuk, A.A. Novza, A.V. Turov, A.A. Chuiko // Adv. Colloid Interface Sci. − 2005 − V. 118. − P. 125 – 172.

Photon correlation spectroscopy investigations of proteins / V.M. Gun'ko, A.V. Klyueva, Yu.N. Levchuk, R. Leboda // Adv. Colloid Interface Sci. – 2003. – V. 105. – P. 201 – 328.

Опубліковано
2008-07-30
Як цитувати
Zarko, V. I., Polischuk, G. E., Rybak, O. N., Goncharuk, E. V., Mikhaylik, V. A., Gritsenko, V. F., & Gun’ko, V. M. (2008). Supramolecular effects in hydrated meal. Поверхня, (14), 467-477. вилучено із http://surfacezbir.com.ua/index.php/surface/article/view/305
Розділ
Медико-біологічні проблеми поверхні