Antioxidant properties of some flavonol derivatives

  • I. V. Laguta Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • O. N. Stavinskaya Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • Yu. O. Кaydalova Pharmaceutical Chemistry Chair, Vinnitsa N.I. Pirogov National Medical University
  • T. I. Yushchenko Pharmaceutical Chemistry Chair, Vinnitsa N.I. Pirogov National Medical University
  • O. A. Kazakova Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • V. G. Pivovarenko Kyiv Taras Shevchenko National University

Анотація

Antioxidant properties of new synthesized compounds - flavonol derivatives have been studied using the Folin-Chiocalteu and free radical methods.

Посилання

3-Hydroxy-4-[di-(2-hydroxyethyl)amino]flavone as a new step in search of an ideal membrane ratiometric fluorescent probe / G.M. Baye, O.V. Martyloga, G. Duportail, V.G. Pivovarenko // J. Photochem. Photobiol. A: Chem. – 2006. – V. 184. – P. 113 – 124.

Determination of antioxidant power of red and white wines by a new electrochemical method and its correlation with polyphenolic content / A.M. Alonso, C. Domianguez, D. Guillean, C.G. Barroso // J. Agric. Food Chem. – 2002. – V. 50. – P. 3112 – 3115.

Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity // Lebensm.-Wiss.-Technol. – 1995. – V. 28. – P. 25 – 30.

The general atomic and molecular electronic structure system / M.W. Schmidt, K.K. Baldridge, J.A. Boatz et al. // J. Comput. Chem. – 1993. – V. 14. – P. 1347 – 1363.

Food antioxidants: technological, toxicological and health perspectives / Ed. D.L. Madhavi, S.S. Deshpande, D.K. Salunlhe – N.Y. CRC Press, 1996. – P. 512.

Bekker E.M., Nissen L.R., Skibsted L.H. Antioxidant evaluation protocols: food quality or health effects // Eur. Food Res. Technol. – 2004. – V. 219. – P. 561 – 571.

Свободные радикалы в биологии / Под ред. Н.М. Эммануэля. – М.: Мир, 1979. Т. 1. – 318 с.

Опубліковано
2008-07-30
Як цитувати
Laguta, I. V., Stavinskaya, O. N., КaydalovaY. O., Yushchenko, T. I., Kazakova, O. A., & Pivovarenko, V. G. (2008). Antioxidant properties of some flavonol derivatives. Поверхня, (14), 483-487. вилучено із http://surfacezbir.com.ua/index.php/surface/article/view/307
Розділ
Медико-біологічні проблеми поверхні