Взаємодія електромагнітного випромінювання з металевими наношарами на поверхні твердого тіла

  • L. B. Lerman Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • M. O. Lucshenko Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук України
  • Ya. S. Suchoruchko Національний університет біотехнологічнш ресурсів і природокористування України

Анотація

Розв ’язано задачу взаємодії електромагнітного випромінювання з довільним чи-лом плоских металевих наношарів, які розподіляють два діелектричних півпростори. За допомогою імпедансного методу знайдені комплексні коефіцієнти відбиття і прозорості, їх модулі і фази, а також значення цих коефіцієнтів за потужністю. Це дозволяє дослідити як частотну залежність коефіцієнтів при фіксованому куті падіння хвилі, так і кутову залежність для обраного діапазону. Зокрема, наводяться залежності коефіцієнтів за потужністю від довжини плоскої хвилі у випадках перпендикулярної і паралельної поляризації для одношарового покриття із золота і срібла, а також для біметалічного покриття із срібла і золота.

Посилання

Борен K., Хафмен Д. Поглощение и рассеяние света маленькими частицами. - М: Мир, 1986. -664 с.

Jonson Р.В., Christy R. W. Optical constants of the noble metals // Phys. Rev. B. - 1972. - V. 6,N. 12.-P. 4370-4379.

Визначення вологості пористих середовищ з використанням методів радіометрії (обернені задачі) / Я.С. Криворучко, Л.Б. Лерман, М.О. Лющенко, Р.Я. Якимів // Вісн. Нац. техн. ун-ту. Київський політехнічний інститут. Радіотехніка. Радіоапара- туробудування. - 2007. - 35. -. С. 49 - 53.

Обратные задачи оптической и диэлектрической спектроскопии суспензий наноча­стиц и увлажненных пористых сред / Л.Б. Лерман, М.А. Лющенко, Я.С. Криворучко, Н.Г. Шкода, С.В. Шостак // Химия, физика и технология поверхности. - 2008. - Вып. 14.-С. 101-117.

Бреховских Л.М. Волны в слоистых средах. - М.: Наутса. - 1973. -343 с.

Бреховских Л.М., Годик O.A. Акустика слоистых сред. - М. : Наука, 1989. - 416 с.

Опубліковано
2009-08-09
Як цитувати
Lerman, L. B., Lucshenko, M. O., & Suchoruchko, Y. S. (2009). Взаємодія електромагнітного випромінювання з металевими наношарами на поверхні твердого тіла. Поверхня, (1(16), 271-277. вилучено із https://surfacezbir.com.ua/index.php/surface/article/view/387
Розділ
Моделювання процесів на поверхні