Асоціати води у частково зневоднених дріжджах і на поверхні гідрофобного кремнезему
Анотація
Методом 1Н ЯМР спектроскопії з використанням методики виморожування рідкої фази визначено параметри взаємодії води зі структурними елементами дріжджей і досліджено стан води в частково дегідратованих клітинах. У відносно вузькому діапазоні гідратації (270-400 мг/г) вода переходить із слабкоасоційованого водневими зв’язками стану в сильноасоційований стан. На основі результатів, одержаних для клітин і для частково гідрофобізованих кремнеземів, запропоновано модель доменної структури кластерів води.
Посилання
Fujiyoshi Y., Mitsuoka K., Groot B.L., Philippsen A., Grubmuller H., Agre P., Engel A. Structure and function of water channels // Curr. Opin. in Struct. Biol. – 2002. – V. 12. – P.509-515.
Туров В.В., Гунько В.М., Горбик С.П., Чуйко А.А. Влияние высокодисперсного кремнезема на фазовое равновесие в водных суспензиях, содержащих клетки и белки // Доп. НАН України. – 2003. - № 9. – С.150-156.
Turov V.V., Leboda R. Application of H-1 NMR spectroscopy method for determination of characteristics of thin layers of water adsorbed on the surface of dispersed and porous adsorbents // Adv. Сolloid Іnterface Sci. – 1999. – V. 79, N 2-3. – P.173-211.
Туров В.В., Горбик С.П., Чуйко А.А. Влияние дисперсного кремнезема на связанную воду в замороженных клеточных суспензиях // Проблемы криобиологии. – 2002. - № 3. – С.16-23.